2235091094 ΚΟΜΒΟΣ ΛΟΓΓΟΥ, Φθιώτιδας mantziolivehellas@gmail.com

Mantziolive Hellas
παραγωγή & τυποποίηση ελιών

___

ελιά

 

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. 
Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν όλες οι ποικιλίες της ελιάς και παράγουν τους πιό νόστιμους καρπούς. Ο καρπός της ελιάς, είτε ανώριμος είτε ώριμος, είναι πικρός.

Όταν ο καρπός ωριμάζει ξεπικρίζει μόνος του πάνω στο δέντρο.Οι παραδοσιακοί ελαιώνες της περιοχής παράγουν ελιές αμφίσσης και καλαμών κατά κύρια βάση.
 

 

Στο εργοστάσιο υπάρχουν διαθέσιμα τα εξής είδη ελαιών:
 

Ελιές Καλαμών
Oι ελιές καλαμών υπάρχουν κυρίως στα σύνορα της Eλληνικής περιφέρειας και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς.Η πρώιμη συγκομιδή τους μας δίνει τις ξανθές ελιές καλαμών ενώ η ώψιμη συγκομιδή τους τις μαύρες ελιές καλαμών. Το εντυπωσιακό χρώμα τους ,το ιδιαίτερο σχήμα τους και η υπέροχη γεύση τους αυξάνει καθημερινά την ζήτηση τους τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο διεθνής τεμαχισμός τους είναι ο εξής όπως βλέπουμε στον πίνακα δεξιά:

 

Ελιές Αμφίσσης
Οι ελιές αμφίσσης αποτελούν την πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα .Οι παραγωγοί το φθινόπωρο ξεκινούν να  μαζεύουν τις ελιές από τα δέντρα και τελειώνουν την άνοιξη.Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο μαζέυουν τις πρώτες ελιές οι οποίες είναι ολοστρόγγυλες,σκληρές και το χρώμα τους είναι καταπράσινο.Με την πάροδο του χρόνου ο καρπός αρχίζε ικαι ωριμάζει και το χρώμα τους γίνεται ασπροκόκκινο , μέχρις ότου φτάσει στο τελικό στάδιο και όλος ο καρπός μαυρίζει πάνω στο δέντρο. Έτσι το ίδιο δέντρο μας δίνει τρία διαφορετικά είδη ελιάς,τις πράσινες ελιές αμφίσσης , τις ασπροκόκκινες ελιές αμφίσσης και τις μαύρες ελιές αμφίσσης.